• Deskundig advies
  • 2 showrooms
  • Ruime voorraad
  • 6 Vestigingen
Historie

Onze geschiedenis

Jarenlange ervaring in de bouw

1913

De basis van Bouwcenter Esselink bouwmaterialen werd in 1913 gelegd. Cornelis Esselink nam op 4 juli van dat jaar een kleine betonfabriek in Middelharnis over. De naam werd: "Flakkeesche Betonfabriek en Bouwmaterialenhandel C. Esselink". Gedurende de eerste jaren lag de nadruk op de verkoop van betonnen draineerbuizen. Al snel kwamen daar betonnen drinkbakken, regenbakken, wellen en drinkputten bij.

1915

Het toenmalige terrein aan de Oosthavendijk was gunstig gelegen: veel materialen werden per schip aangevoerd. Per schip werden onder meer zand, grind, tras, kalk, cement, stenen, dakpannen en gresbuizen aangevoerd. Transport naar de bouw over kleinere afstand vond plaats met de tram of een wagen. In 1915 werd een woning met pakhuis aan de Spuistraat 26 in Middelharnis gekocht.

Hierdoor kreeg Cornelis Esselink kantoor- en magazijnruimte. In de jaren dertig was de concurrentie groot. Er was zo'n overvloed aan bouwmaterialen dat de prijzen onder druk stonden en een woning voor een appel en een ei gebouwd kon worden. Toch werd het assortiment regelmatig verder uitgebreid. Vanaf de jaren veertig kwamen er bijvoorbeeld wand- en vloertegels, raamdorpelsteen, schoorsteenpotten en triplex op voorraad. Cornelis Esselink bezocht zijn klantenkring per fiets of per tram. Later ging hij rond in een luxe auto: een T-Ford.

Ravage

Na de oorlog moest de zaak geheel opnieuw worden opgezet. De panden aan de Oosthavendijk waren door de Duitsers gevorderd. Bij hun vertrek bleef een enorme ravage achter. Nieuwe hallen moesten worden gebouwd. In 1946 kwam Teunis van Dieren, de schoonzoon van Cornelis Esselink, in het bedrijf. Er werd hard gewerkt en de groei zette door.

Watersnoodramp

De watersnoodramp van 1953 maakte dat de loodsen zwaar beschadigden en alle voorraden verloren gingen. Er ontstond echter in de wijde regio een enorme behoefte aan bouwmaterialen om al het verloren gegane weer op te bouwen. De handel kwam weer snel op gang. De vaak schaarse materialen werden dikwijls met voorrang afgeleverd. Men loste soms in één week zes schepen met bakstenen aan het haventerrein, die meteen naar de bouwterreinen werden doorvervoerd. Het bedrijf draaide op volle toeren. Bovendien was de firma Esselink de enige bouwmaterialenhandel op Goeree-Overflakkee, die daar vrijwel al de voor de bouw benodigde materialen leverde.

Groei

Na gestage groei werd in 1964 een nieuw pand aan de Molenweg in Middelharnis geopend. De komst van bruggen en dammen zorgde ervoor dat het werkgebied werd uitgebreid richting Zeeland, Voorne Putten en de Hoekse Waard. In 1967 was C. Esselink en Zoon medeoprichter van Betonmortel Grevelingen, een betoncentrale met de huidige vestigingen in Stellendam en Zierikzee. In 1978 werd op Industrieterrein Oostplaat een terrein van 11.000 m2 gekocht. Hierop werden loodsen en een kantoor gebouwd. Dit terrein werd gebruikt voor opslag van met name ruwe bouwmaterialen en grote partijen. In 1981 kocht Esselink het filiaal van bouwmaterialenhandel Van Dijk en Co in Zierikzee. Dit afhaalfiliaal groeide in omzet. Sinds enkele jaren kwam er meer vraag naar uitbreiding van het voorraadassortiment, waaronder hout en plaatmaterialen. Daarom werd in 2008 in Zierikzee een nieuw pand gebouwd en geopend. In dit pand is een uiterst efficiënt en compleet concept gerealiseerd, waarbij de klant dankzij de drive-in snel de materialen kan afhalen. In 1984 werd ook in een ander tak van sport begonnen. De Esselink Groep opende in Ridderkerk haar eerste GAMMA bouwmarkt. Inmiddels behoren vijf GAMMA's en één KARWEI tot de Esselink Groep. In 1999 ging het huidige pand van Bouwcenter Esselink aan de Industrieweg 35 open. De twee oude locaties (Molenweg en Oosthavendijk) kwamen zo bijeen in een representatief pand met een zeer toonaangevende showroom. Hoewel dit pand op groei berekend was, zijn inmiddels diverse aanpassingen gedaan en is er in 2007 een hal bijgebouwd voor de opslag van bulkmaterialen en hout.

Bouwcenter Esselink

Onze vestigingen

Altijd in de buurt

Verdere uitbreiding

In 2010 werd in Hellevoetsluis een afhaalvestiging van de bouwmaterialenhandel geopend aan de Marconiweg 14. Ook hier kunnen klanten door het drive-in magazijn rijden, zodat ze snel en efficiënt hun materialen kunnen afhalen. Op 19 november 2014 is de eerste paal geslagen voor een nieuw te bouwen afhaalvestiging in Heinenoord. In 2015 is onze vestiging in Heinenoord geopend.

Al tientallen jaren is de showroom van Bouwcenter Esselink een inspirerende trekpleister voor opdrachtgevers, aannemers, installateurs en projectontwikkelaars. In 2017 is de showroom in Middelharnis volledig vernieuwd en afgestemd op de actuele markt. Het ene gedeelte, het Bouwatelier, richt zich op alles voor buiten (stenen, dakpannen, gevelbekleding, kozijnen). Het andere deel richt zich op alles voor binnen. Badkamers en tegels hebben hier een zeer prominente plaats.

De in 2010 gestarte vestiging in Hellevoetsluis groeit sterk. Daarom wordt eind 2019 een nieuwe vestiging gebouwd op het nieuwe bedrijvenpark Kickersbloem 3. Zoals alle vestigingen van Bouwcenter Esselink kenmerkt deze zich door transparantie, licht en ruimte.

In de regio Rotterdam en Gorinchem groeit het aantal klanten sterk. Om hier verder te kunnen groeien, wordt in 2022 een nieuwe vestiging in Hardinxveld-Giessendam geopend. Een mooie locatie tussen Sliedrecht en Hardinxveld nabij de A15.

Overname

In 2021 nemen we Bouwcenter Baauw in Vlaardingen over. Naast een bouwshop en magazijn met een ruim assortiment bouw- en afbouwmaterialen is er een toonaangevende showroom voor badkamers en tegels.

Met Bouwcenter Esselink bouwmaterialen als basis, is de Esselink Groep uitgegroeid tot een gedegen familiebedrijf met meer dan driehonderd medewerkers in verschillende bedrijfsonderdelen, waar de woorden betrokken, betrouwbaar, duurzaam en positief centraal staan.

Bouwcenter als partner bij jouw project?

Goede dekking, altijd een vestiging in de buurt. Bezoek één van onze vestigingen of neem contact met ons op.