• Deskundig advies
  • Ruime voorraad
  • 14 Vestigingen in Noord Nederland
  • Bezorging waar je maar wilt

Damp-open bouwen en isoleren

Damp-open bouwen is een manier van bouwen waarbij je gebruik maakt van natuurlijke isolatiematerialen met vochtregulerende eigenschappen.

Damp en vocht in een gebouw

In een gebouw wordt waterdamp geproduceerd. Dit komt bijvoorbeeld door douchen, koken, ademen, transpireren etc. Het feit is dat warme lucht meer vocht kan opnemen dan koude lucht. Daarom hebben mensen in de winter ook vaak last van droge handen en lippen als ze een tijdje buiten zijn geweest. Echter willen we in de winter graag een aangenaam binnenklimaat creëren en stoken daarom de temperatuur in huis op. Deze warme lucht in huis kan veel meer vocht opnemen, daarom is het in de winter ook vaak veel vochtiger in huis dan in de zomer. Deze aangename, warme lucht wil vanuit de woning naar buiten via muren, daken en/of ramen. Maar wat nu als die warme lucht in uw constructie trekt en afkoelt? Wat dan? We weten dat koudere lucht minder waterdamp kan opnemen. De waterdamp welke opgeslagen is in de warme lucht kan niet meer opgeslagen worden in de veel koudere lucht en gaat condenseren. Het punt waarop condens ontstaat noemen we het dauwpunt. Het dauwpunt is afhankelijk van de hoeveelheid vocht, temperatuur en luchtdruk.

Dampdicht bouwen

Dampdicht bouwen is een meer traditionele manier van bouwen. Hierbij is het belangrijk om aan de warme zijde van de constructie een dampdichte folie te plaatsen. Deze folie zorgt ervoor dat deze warme, vochtige lucht niet in contact komt met de koudere droge constructie en daar gaat condenseren. Je wilt immers geen vocht in je constructie en isolatiemateriaal. Dit kan de constructie namelijk op termijn aantasten en voor schimmelvorming zorgen.

Belangrijk bij deze vorm van bouwen is dat er geen ophoping van vocht in uw woning ontstaat en er goed geventileerd dient te worden. Tevens is het van belang dat bij verwerking van de dampdichte folie er erg secuur wordt gewerkt. Een gat in de folie kan er immers alsnog voor zorgen dat er vocht in de constructie komt.

Damp-open bouwen

Bij damp-open bouwen maken we gebruik van natuurlijke materialen, die van nature vocht kunnen reguleren en tijdelijk kunnen bufferen. In de volksmond wordt deze manier van bouwen ook wel ‘ademend bouwen’ genoemd. Deze term suggereert dat er veel ventilatie of tocht in huis is, maar dat is zeker niet het geval. Damp-open bouwen is ook luchtdicht bouwen. Bij damp-open bouwen wordt vocht dat binnenshuis wordt geproduceerd via de constructie naar buiten getransporteerd en afgegeven aan de buitenlucht. 

Tips bij damp-open bouwen

Maak geen gebruik van dampdichte materialen in de constructie. Het is dus niet mogelijk om een damp-open constructie te maken waarbij bijvoorbeeld de dakbedekking dampdicht is, zoals epdm of bitumen. Gebruik isolatiemateriaal dat damp-open is én het vocht goed kan transporteren of bufferen. Hierbij kun je denken aan vlas, hennep, houtvezel, papier, schapen wol of katoen. Jawel: bio-based materialen. In een damp-open constructie wordt nooit gebruik gemaakt van dampdichte materialen. Deze wordt weggelaten en waar nodig maakt men gebruik van een klimaatfolie die zelf-regulerend is. Waar dit toegepast moet worden hangt af van de constructie en/of type gebouw. De toegepaste materialen moeten van binnen naar buiten steeds damp-opener zijn om op die manier het vocht goed te kunnen transporteren. Wel maakt men gebruik van een ESB/OSB plaat als dampremmer aan de warmezijde (binnenzijde) om ervoor te zorgen dat het vocht gecontroleerd door de constructie naar buiten getransporteerd kan worden. Bij deze manier van bouwen is het belangrijk om goed luchtdicht te bouwen, want lucht in de constructie zorgt ervoor dat de isolatie minder goed zijn werk doet. Denk hierbij aan het tapen, kitten of het dichtstoppen van naden rondom installatiewerk, op de platen, kozijnen, vloer-en-dakaansluitingen. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van zoveel mogelijk natuurlijk materiaal zoals schapenwol of hennep stopwol.

Vragen? Neem contact op!

Heb je vragen of wil je meer weten over bio-based bouwen? Neem gerust contact op met onze bio-based specialist Gerjan van den Dolder via g.vandendolder@bouwcenterconcordia.nl

Welke klus doe jij bio-based?

Meer weten over damp-open bouwen

We helpen graag met de overstap naar bio-based bouwen! Neem contact op met Gerjan van den Dolder of bezoek jouw vestiging.