• Deskundig advies
  • Ruime voorraad
  • 14 Vestigingen in Noord Nederland
  • Bezorging waar je maar wilt
Wat is bio-based?

Bio-based bouwmaterialen

Een overzicht

Veel verschillende soorten

De offciele definitie van bio-based bouwmaterialen is: bouwmaterialen gemaakt van dierlijk materiaal of van schimmels, planten, bacteriën die ecologisch verantwoord geteeld, geoogst, gebruikt en hergebruikt worden. (City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen). Het zijn hernieuwbare grondstoffen; materialen die vanzelf weer terug groeien. Bio-based bouwmaterialen zijn er in verschillende soorten en de beschikbaarheid verschilt per land. Hieronder vind je veelgebruikte materialen in Nederland

Hout

De meest gebruikte houtsoort voor de woningbouw in Nederland is vurenhout. Dit hout is relatief goedkoop, makkelijk te bewerken, vaak goed beschikbaar en groeit en veel omringende landen, waardoor de aanvoer van het hout gemakkelijk is. Vurenhout is namelijk afkomstig van de fijnspar (Picea abies) en groeit voornamelijk in Noord-Europa, Midden-Europa, Rusland en de Baltische staten. Met geoogst vurenhout uit sloopprojecten wordt het materiaal naast bio-based óók circulair! Houtmaterialen van Bouwcenter Concordia zijn zowel FSC als PEFC gecertificeerd. 

Houtvezel

Houtvezel is een bio-based bouwmateriaal dat vaak gebruikt wordt als isolatiemateriaal. Het is gemaakt van houtafval, zoals zaagsel, houtsnippers en houtmeel, dat wordt geperst en gehard tot vezelplaten of vezelwol. Deze materialen zijn licht van gewicht, gemakkelijk te verwerken en hebben uitstekende isolatie-eigenschappen. Houtvezelisolatie is verkrijgbaar als vezelplaat en vezelwol. 

Hennep

De houtachtige vezels zijn sterk en daarmee geschikt voor hennepwol. Hennep is een ontzettend duurzaam materiaal en kent vele toepassingsmogelijkheden. Zo wordt hennep gebruikt in voedingssupplementen, diervoer en worden de vezels van hennep verwerkt in auto carrosserieën en in de bouw. Naast dat het multi toepasbaar is groeit het ook nog eens ontzettend snel en is het makkelijk te telen zonder chemische meststoffen. Hennep is breed inzetbaar als isolatiemateriaal en is daarom geschikt voor het isoleren van onder andere  daken, gevels, vloeren en plafonds.

Leem

Het gebruik van leem is een eeuwenoude methode en wordt in een aantal landen nog veel toegepast. Leem bestaat uit een mix van zand, klei en stro. Door dit goed te mengen ontstaat leem met een hele dichte structuur. Al eeuwen lang worden hier huizen mee gebouwd en bekleed. Tegenwoordig bestaan er verschillende soorten leemstuc en is het eigenlijk een verzamelnaam voor meerdere producten en toepassingen. Je kunt met leemstuc bijvoorbeeld een muur vlak maken, maar ook kleur geven of structuur aanbrengen. Een prettige eigenschap van leem is dat het een vochtregulerend vermogen heeft en daardoor een positief effect heeft op het klimaat en luchtvochtigheid in de woning.

Vlas

Vlas wordt vervaardigd uit restmateriaal wat ontstaat uit de productie van linnen. Het is een wol dat bestaat uit stevige en taaie vezels die uitermate geschikt zijn om isolatiemateriaal van te maken. Naast dat het materiaal gemakkelijk verwerkt en enorm goed isoleert is vlas ook ontzettend duurzaam. Vlasisolatie is vochtregulerend en daarom geschikt is om in een damp-open constructie toe te passen. Vlas is leverbaar in verschillende soorten isolatieplaten en kan gebruikt worden om daken, gevels en vloeren mee te isoleren. Tevens is er de mogelijkheid om vlas te bestellen in kant en klare prefab elementen met diverse binnenafwerkingen. 

Waar gebruik jij bio-based bouwmaterialen voor?

Vragen? Neem contact op!

Heb je vragen of wil je meer weten over bio-based bouwen? Neem gerust contact op met onze bio-based specialist Gerjan van den Dolder via g.vandendolder@bouwcenterconcordia.nl

Heb je een vraag?

Neem gerust contact met ons op! We helpen je graag.